Tieneraccounts in Instagram. Moeten we dat eigenlijk wel willen?
De laatste weken komen ze steeds vaker voorbij, reclames over tieneraccounts voor Instagram. Af en toe kijken wij thuis nog wel eens ‘gewoon’ tv. U weet wel, die met die reclameblokken in de film, net wanneer het spannend begint te worden. Meestal zijn de reclames oervervelend, over supermarkten, drogisterijen en (heb ik zininin) ‘goedkope vakanties’. META (het moederbedrijf van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp) heeft ook besloten zendtijd in te kopen tijdens die reclameblokken en die tijd te spenderen aan het promoten van de tieneraccounts.
Tieneraccounts – de oplossing?
Volgens META zijn tieneraccounts accounts op Instagram voor tieners tussen de 13 en de 17 jaar. De tieners krijgen toegang tot Instagram maar worden extra beveiligd. Zo zal bepaalde content niet worden getoond, zullen ongewenste contacten niet mogelijk zijn en kan schermtijd worden beperkt. Tot zo ver klinkt het wel aardig of haast als de perfecte oplossing, vind je ook niet?
Ouders moeten toezicht houden op de accounts van hun tieners zodat de tieners veilig zijn op Instagram. Dit betekent wel dat je als ouder(s) ook een Instagram-account nodig hebt om dit in te stellen en je tiener enigszins te kunnen volgen. Wanneer we even verder inzoomen op dat toezicht valt te achterhalen dat dit toezicht optioneel is. Beide partijen moeten ermee instemmen en ook beide partijen kunnen het toezicht uitschakelen. Een tiener kan dat extra toezicht van de bemoeizuchtige ouder dus gewoon uitschakelen….. 🙂
Op zich ben ik nog niet zo tegen wat extra toezicht en een beetje volgen waar de kids zich nou mee bezighouden. Ik denk alleen dat er betere en mooiere apps zijn dan Instagram. Dus mijn vraag is dan ook eigenlijk niet of die Tieneraccounts een oplossing is maar meer of we Instagram überhaupt zouden moeten gebruiken?
Fantastisch leven
Waar gebruiken we Instagram nou eigenlijk voor? Vooral om te laten zien hoe geweldig je leven is, toch? Mooie plaatjes op mooie bestemmingen hebben de voorkeur en onze mindere kant(en) of de mindere kanten van het leven worden onderbelicht. Gezien en gezien worden, daar draait het om.
Zoveel voegt Instagram dan dus weer niet toe aan ons leven.
META is overigens wel verschrikkelijk gelukkig met Instagram. We delen ontzettend veel informatie met ze, zoals: je foto’s, locatie, je websitebezoeken, winkelbezoeken, mogelijk je religieuze voorkeuren, politieke voorkeuren, smaak in voeding en mogelijk ook je sexuele voorkeuren. Naast je vrienden op Instagram krijgt META ook inzicht in je verdere relaties op het moment dat de Ouder-kind relatie ook zichtbaar wordt gemaakt in de omgeving van Instagram. Kijken jullie wel eens naar HUNTED? Dan is je wel duidelijk wel overheidsinstanties met deze informatie kunnen, wat ik overigens niet zo erg vind. Echter, ook META en de partijen aan wie zij de data verhandelen, kunnen ook aan de slag met die gegevens. En daar heb ik wel moeite mee.
Data – het nieuwe goud
Alle informatie die ze verzamelen verkopen ze aan andere partijen en gebruiken ze om gerichte advertenties te tonen. Dat kunnen advertenties zijn van producten die je al eerder hebt opgezocht maar ten tijde van verkiezingen zie jij ook alleen de advertenties die matchen met jouw profiel. META heeft dus invloed op onze gehele samenleving en onze democratie en heeft daarnaast maar een belangrijk doel: zoveel mogelijk geld verdienen op basis van jouw als persoon zijnde om zodoende nog meer macht over de wereld te krijgen.
Is het dan niet beter om onze kinderen, onze tieners en onszelf te beschermen tegen dit soort zaken?
Bedenk eens bij jezelf. Kan ik nou echt niet zonder FaceBook? Of mis ik nou echt wat wanneer ik geen Instagram meer gebruik?
Kun je nog wel zonder Social Media?
Het antwoord daarop is eigenlijk vrij eenvoudig. Het leven gaat gewoon door zonder deze (a)Sociale Media. Wellicht mis je eens een verjaardag, omdat Facebook die zo makkelijk voor je bijhoudt, of zie je niet waar die oude klasgenoot van je nu weer op vakantie is. Maar wisten we dat eerder wel en was dat dan ook nodig? Kortom, je mist niets. Je krijgt er weer wat tijd bij die je zou kunnen besteden aan echte contacten, misschien wat vrijwilligerswerk of gewoon voor een wandeling in de buitenlucht…. Ook heel goed voor je….
Uiteraard was ik eerder ook flink gebruiker van verschillende Social Media platformen (LinkedIn en Blue Sky gebruik ik nog steeds) maar heb deze platformen grotendeels vaarwel gezegd. Dat was even wennen maar voor zover ik weet gaat mij leven nog steeds door en kan ik mij prima redden zonder. Mijn gezin heb ik nog niet zo ver… maar dat komt nog wel 🙂
Natuurlijk geldt dit ook voor andere platformen als TikTok (wat echt verschrikkelijk is) en SnapChat…. Maar ook daar kom ik nog wel eens op terug…
Wil je meer weten over wat Instagram (en dus ook Facebook en Whatsapp) allemaal van je weet?
Kijk dan eens op de website van VPNgids -> https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/wat-weet-instagram-over-mij/