Proton – het Europese alternatief voor Google en Microsoft 365
Eerst een inleiding… wil je direct naar de inhoud over Proton? Scroll dan door tot onder de afbeelding.
Google Drive, gmail, Google Foto’s, OneDrive, Outlook en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allemaal apps en programma’s de we veelvuldig gebruiken. De Google apps zijn, wanneer je gebruik maakt van een Android-toestel, al standaard voor je geinstalleerd. En om de Play-store (de meestgebruikte app-store op een Android toestel) te kunnen gebruiken dien je ook nog je Google-account aan het toestel te koppelen (maar daarover in een later blog meer…. 🙂 ).
Wat deed ik dan zelf?
En ik moet eerlijk toegeven: Ik heb uiteraard ook jarenlang naar volle tevredenheid volledig gebruik gemaakt van deze apps en programma’s. Prive schreef ik mijn verhalen in Google Docs en deze werden automatisch voor mij opgeslagen in Google Drive. De foto’s die ik maakte met mijn Android toestel werden automatisch voor mij weggeschreven naar Google Drive – lekker makkelijk en je hebt altijd een back-up van je foto’s mocht je toestel een keer defect raken. Wel zo veilig.
Zakelijk maakte ik gebruik (en adviseerde ik voor mijn klanten) Microsoft 365 wat eigenlijk dezelfde functionaliteit heeft als de apps van Google.
Chinese apps, programma’s en apparatuur probeerde ik al zoveel mogelijk te vermijden. Maar de geopolitieke wijzigingen van de afgelopen periode hebben mij ook doen besluiten om eens kritisch naar alle Amerikaanse producten, diensten en apps te gaan kijken.
Wil ik eigenlijk wel dat al mijn data, gegevens, locatiegegevens, foto’s etc bij de grote Amerikaanse techbedrijven staat? FaceBook, Instagram en X was ik al mee gestopt. Nu is het voor mij tijd om eens te gaan kijken naar en testen met Europese alternatieven. Want die zijn er genoeg!
Proton
Proton is zo’n alternatief en wanneer je naar hun website (https://proton.me/) gaat zie je dat ze verschillende producten aanbieden: e-mail, VPN, Cloud Storage (opslag), Calendar, Wallet en een Wachtwoorden manager.
Een Proton Mail account kun je gratis aanmaken. Je krijgt dan een @protonmail.com e-mail adres met 500Mb ruimte. Ook de opslagdienst kun je gratis (met je nieuw aangemaakte Proton-account) gaan inrichten en Proton levert je dan 2GB aan opslag. De VPN kan ook op een apparaat met datzelfde account worden gebruikt. Zo kun je dus GRATIS de programma’s en tools van Proton al eens proberen.
Uiteraard heb ik dat ook gedaan en al snel besloot ik dat de gratis diensten maar plaats moesten maken voor het Drive Plus abonnement. Voor een paar euro per maand krijg je 200GB aan schijfruimte die je gebruikt voor online opslag (dus een vervanging voor je Google Drive of OneDrive) en voor je e-mail (dus je hebt ook geen Gmail of Hotmail meer nodig). Daarnaast biedt dit abonnement een wallet voor je crypto’s (heb ik niet, maar wie weet in de toekomst) de Proton Calender (vergelijkbaar met agenda’s van Google en Microsoft) en ook die o-zo fijne VPN. Ook biedt Proton een wachtwoorden manager, die heb ik al via een andere tool waarover ik binnenkort nog wel eens ga schrijven….
De Proton Drive app op mijn Android telefoon (ja, die heb ik nog steeds en naar alternatieven ben ik aan het kijken) kan ook worden ingesteld om een back-up te maken van mijn foto’s. Dus daar heb ik Google ook al niet meer voor nodig.
Proton heeft apps voor e-mail, opslag, VPN etc voor Android, IOS, Windows. Ben je een Linux gebruiker dan is er wel een app voor de VPN en Mail maar ontbreekt nog de Drive app. Proton is geregistreerd in Zwitserland waardoor je data onder Europese wetgeving wordt opgeslagen. Versiebeheer is een standaard functionaliteit van de opslagdienst en alle data wordt volledig end-to-end versleuteld opgeslagen. Wel zo veilig.
Conclusie
Voor mij is Proton een zeer goed alternatief voor de Google-diensten waar ik al die jaren gebruik van heb gemaakt. En ik kan je dan ook van harte aanraden om eens een test-account aan te maken op hun website.
Daarnaast is het mij ook wel duidelijk geworden dat werken met alternatieven ook soms betekent dat je anders moet omgaan met functionaliteiten en in sommige gevallen een klein beetje functionaliteiten verliest. Ik neem dat voor lief – want ik vind mijn privacy en toegang tot mijn eigen gegevens belangrijker.
Disclaimer: Dit blog is opgesteld zonder bijdrage of informatie vanuit Proton. Ik heb geen connecties met hun organisatie en krijg niet betaald voor mijn “reclame” voor hun diensten. Dit is gebaseerd op mijn eigen ervaringen die ik graag met jullie wil delen.
Via de knop ga je direct naar de website van Proton. Klik je liever niet op een link of knop op een website? Ga dan naar https://www.proton.me via een nieuw tabblad in je browser.