Het einde van de Amerikaanse cloud in Nederland (of zelfs Europa) nabij?
Jarenlang hebben Nederlandse organisaties, bedrijven en personen naar volle tevredenheid gebruik gemaakt van clouddiensten van Amerikaanse providers. Diensten als Google Workspace, Microsoft 365, Netflix, Amazon Web Services (AWS) werden veelvuldig ingezet en gebruikt en waarom ook niet? De producten werken (over het algemeen) goed, zijn goed betaalbaar en voor de gebruikers werken ze (vaak) heel logisch.
Toch was er wel regelmatig discussie, vooral onder juristen en specialisten, moeten we al deze data wel opslaan op deze Amerikaanse platformen? Is het wel veilig en vooral, hoe zit het met privacy?
De rijken worden rijker
De recente verschuiving(en) in de Amerikaanse regering heeft deze discussies weer enorm doen oplaaien. Trump heeft duidelijk een beleid waarbij Europa niet meer wordt gezien als bondgenoot. Daarnaast hebben de grote techbazen in de wereld (Musk, Zuckerberg, Bezos en anderen) ook in de gaten dat Trump er is voor de rijke Amerikanen en zij dus uiteindelijk beter worden (lees: belachelijk veel meer geld gaan verdienen en meer macht gaan krijgen) onder zijn bestuur.
Naast onderwerpen als veiligheid en privacy wordt nu ook regelmatig de vraag gesteld: is het überhaupt wel verstandig dat wij ons hele hebben en houden opslaan bij Amerikaanse cloudproviders?
Een eigen cloudoplossing, een soevereine Nederlandse cloud, zou een goede eerste stap kunnen zijn. Want onze Amerikaanse afhankelijkheid is ondertussen wel dusdanig groot dat dergelijke veranderingen alleen maar in (kleine) stappen gedaan kunnen worden. Zo heeft Bert Hubert onlangs al in een sterk betoog geopperd voor Cloud Kootwijk, een eigen soevereine Nederlandse cloud voor onze overheidsdiensten. Maar is dat wel genoeg?
Afhankelijkheid van Amerikaanse bedrijven
Niet alleen overheden maar bijvoorbeeld ook zorginstellingen, financiële dienstverleners, zo’n beetje het complete MKB en het onderwijs zijn grotendeels afhankelijk van Amerikaanse providers. Om nog maar te zwijgen over Frans en Thea privé. Wat als Trump in al zijn “wijsheid” besluit dat er geen diensten aan Europa meer mogen worden geleverd? Dan staat dus onze overheid grotendeels stil maar hebben ook andere takken van het bedrijfsleven een groot probleem, staat het onderwijs stil en kunnen de grote financiële dienstverleners hun werk voor al die klanten niet meer uitvoeren. En ja, ook Frans en Thea kunnen dan niet meer op FaceBook, Instagram en bingewatchen op Netflix. (Je ziet het, we zijn met z’n allen teveel afhankelijk geworden van externe spelers).
Of wat als Trump besluit dat hij en zijn administratie toegang moeten hebben tot alle data die bij Amerikaanse bedrijven opgeslagen is. Wat dan? Wat gebeurt er dan met onze data en wat betekent privacy in zo’n geval nog? En nu kunnen we wel denken dat hij dat wel uit zijn hoofd gaat laten want “daar zijn afspraken over gemaakt”. Als iets mij wel duidelijk is geworden afgelopen periode is dat Trump zich alleen aan zijn eigen afspraken houd en verder lak heeft aan eerder gemaakte afspraken en bijvoorbeeld Europese normen en waarden, zoals democratie.
Tijd voor actie!
Wanneer ik kijk naar onze afhankelijkheid van Amerikaanse (tech)giganten en onze algehele Amerikaanse afhankelijkheid dan is het wel tijd voor actie (of zijn we eigenlijk zelfs wel een klein beetje aan de late kant). En Europa begint dat nu ook in te zien.
De lieve grote broer daar aan de andere kant van de plas heeft nu ineens een persoonlijkheidsstoornis, is schizofreen, is zo narcistisch als een malle en heeft nieuwe familie (en vrienden) gevonden.
Tijd dus voor actie! Ga aan de slag met je Google-accounts en stap langzamerhand over naar bijvoorbeeld Proton. Overweeg NextCloud in plaats van je storage bij Amazon of op Microsoft 365 of lees je eens in over decentrale oplossingen (in Nederland) zoals Chunk Works. Begin klein, maar denk groot!
De migratie naar Amerikaanse oplossingen heeft ook flink wat tijd en energie gekost. Realiseer je dan ook dat je niet direct van alles bent overgestapt maar doe het in kleine stapjes. Rome is tenslotte ook niet in één dag gebouwd!
Daarnaast zul je jezelf ook moeten aanpassen. Een andere oplossing betekent soms ook een andere manier van werken of een verlies of aanpassing aan functionaliteit. En sommige veranderingen (zoals stoppen met Netflix) mag best even wat langer duren…. 😊
Wil je hierover reageren? Dat kan! Zoek me daarvoor op via BlueSky of Mastodon!